17. jun, 2020

Fossjuvet - Rogalands Jutulhogg

Dette var en tur hvor flere ville ideer ikke fikk sitt utløp. Siden Ragnargruppen skulle innover denne dagen så løp jeg etter. Men det var først etter en avstikker til Fantahedleren i Vinddalen. Nede i Øvre Espedal passerte jeg noe merkelig og snudde for å ta det nærmere i øyesesyn. Det kostet meg kr 100,- for parkering av bil i Vinddalen. De andre i gruppa var ikke like nyskjerrige og slapp bot.

Jeg tok ut litt før gruppa siden jeg skulle lete etter Fårelihedleren. På et flyfoto hadde jeg sett noen store flyttblokker som vekket min interesse. Men problemet var at skogen skjuler det meste. Under steinene fant jeg et par romslige hellere, men stusset litt på at den lå et stykke unna drifteveien. Etter å ha tatt bilder og rota litt rundt fortsatte jeg på en sti og fant det som nok var den gamle drifteveien like ved helleren.

Lengre oppe i den bratte Fårelia kom jeg inn på dagens sti. I Fåreliskaret tar jeg igjen gruppen som har tatt en pause. Mine bein drar ikke på årene like mye, så gjennom Slettaskaret var jeg alene igjen. Det er gått 9 år siden sist jeg vandret innover til Fossjuvet. Med mindre flesk og mer muskler ble det en annen fottur denne dagen. Temperaturen lå nok på rundt 27 grader med en mild kjølende bris. Det gikk med 3 liter vann fra belgen i sekk for å smøre maskineriet. Fra Slettaskaret går det jevnt nedover retning Fossåknuten. Og plutselig åper landskapet seg på høyre side. Nesten som noen skulle ha tatt et jafs av moder jord. Nå er det snøsmelting i heiene og Fossåna var majesteisk på sin vei over skrenten. Kameraet gikk nesten varmt før gruppen kom masjerende inn i målet for turen. Jeg tok avskjed med dem og fortsatte over broen. Fra Fossåkvæven gikk turen opp på høyden vest for Fossåknuten hvor det var et mektig skue utover Indredalen like opp til Korvabu. Nede i dalen fløt Følvassbekken, som var flomstor. Hadde tenkt meg en retur gjennom Indredalen og Røssdalen, men tok ikke sjansen på at ura i Indredalen var mulig å passere på en trygg måte. Nede på Fossåkvæven fant jeg rester etter en gjeterbu og kanskje var helleren jeg oppdaget den andre. Så begynnte den drøye turen fra Fossjuvet og oppover til Slettaskaret. Ned Fåreli får knærene røynet seg i løsmasse. Fallet er på vel 300 høydemeter og 18,5%. Gps-en stoppet på 16,3 km og 7 timer.