Helleren i Piksteindalen

16.06.2018

Totalt: ca 15,6 km og 7 timer (inkl. leting).

Posisjon: 32 V 344149 6513237

Helvtarsteinen

Da jeg besøkte Lanesstølen i 2017 rakk jeg ikke å lete etter helleren i Piksteindalen. Hyttefeltene på Stavtjørn gjør at en må gå et stykke på vei før en kommer inn til Åkroken. Denne dagen skulle sauene til fjells så det var litt mer aktivitet enn vanlig på Eikemyrane. Etter å ha krysset Åni over to broer går det i både oppover og nedover bakker før jeg passerer Helvtarsteinen på Bjønnbed. Steinen markerer at en er halvveis mellom Ørsdal og Maudal. I tillegg er det en minneplate over motstandsfolk som landet med fallskjerm i dette området.

Så åpner dalføret seg som går mellom Grøtteland og Maudal. Nede til høyre ligger Sandane og den røde hytten står der Austrumdals-stølen i sin tid lå. 

Grøttelandstølen

På Åkroken slutter veien og jeg følger stien opp til tuftene etter Grøttelandstølen. Da jeg gikk til Lanesstølen fortsatte jeg inn dalføret til Teinebekken før jeg skar over fjellet. Denne dagen hadde jeg lyst til å ta en ny rute. Fra Grøttelandsstølen gikk jeg opp fjellsiden på venstre side. Her går det sti, men sauetråkk gjør at en fort kommer av stien. 

Barbuvatnet (tv), Sandaknuten bak Åkroken og Stavtjørn til høyre.

Lyng, einer og steiner må forseres før en er oppe og kan betrakte utsikten. Jeg fortsatte innover etter gps-en til jeg så Leitetjørna.

Leitetjørna

På høyden til venstre for Leitetjørna fant jeg en markant nødlet sti som jeg fulgte et godt stykke. Tilbake fulgte jeg en annen rute nede ved tjørna. 

Øvre Bleiavatnet

Kom ned ved oset til Småtjørna. Etter å ha gått langs kanten av Øvre Bleiavatn krysset jeg Bleieåna før jeg gikk opp på Øykjahomknuten.

Nedre Bleiavatnet

Flott utsikt utover Nedre Bleavatn hvor Lanesstølen lå til venstre. 

Øykjahomknuten ca 670 m.o.h.

Nå viste det seg at jeg hadde gjort litt dårlig forarbeid og de to kartene jeg hadde i lomma markerte helleren to forskjellige steder. Selvsagt begynte jeg i feil ende. Bratt ned på nordsiden av fjellet. Gikk langs fjellet vestover i steinrøysa. Fant ingenting og fortsatte opp på vestsiden av fjellet hvor det andre kartet markerte. Etter å ha fulgt fjellet et stykke fant jeg helleren. 

Piksteindalen

"Piggsteinhelleren" i Piksteindalen.

"Piggsteinhelleren" i Piksteindalen. Legegjeterne overnattet her noen netter før de flyttet på seg. Denne drifteheia hørte til Grøtteland.

Småtjørna

Tilbake ved Småtjørna gikk jeg videre i steinrøysa langs vannet før jeg krysset over tangen som deler vannet i to. Røysa var tyngre å gå i enn hva jeg husket fra sist. Fortsatte opp lia tilbake til Leitetjørna.